Akkerbouw

Achtergrond

Vaste stemming ondanks moeizame uienverkoop

De vraag naar uien hangt steeds af van de – overigens gezonde – vraag in Europa zelf.

Weliswaar zijn er dit voorjaar weken geweest met zeer grote leveringen aan de Russische markt, daar is het nu echter even aftasten. Spanning in verband met de Oekraïense kwestie is hier minder bepalend dan het hoge prijspeil van de Nederlandse ui. Ook zijn er voor Rusland alternatieve leveringen vanuit Egypte en eventueel India mogelijk.

Voor de afzet van uien over de hele linie geldt dat er vooral vraag is naar de grove sortering. Dat versterkt de verschillen tussen de noteringen voor 30 procent en 60 procent  grof en feitelijk ook de daarvoor geldende marktstemming. De telersprijs staat als een huis, maar de vervolgschakels in de keten hebben het zeer moeilijk deze in de afzet rendabel te verwaarden. Simpeler gezegd: verpakkers en verwerkers maken onvoldoende tot in het geheel geen marge. Om financiële redenen (dure inkoop van relatief schaarse uien, drukken personeelskosten) wordt te veel risico genomen bij uitlezen van uien, die gemiddeld aan kwaliteit te wensen overlaten. Niet voor niets is er dit seizoen al veel volume van mindere kwaliteit verkocht aan afnemers in de uien verwerkende industrie in Polen. De 'gewone' export is ook flink geweest. Als deze gelijke tred houdt met het gemiddelde van de voorgaande vijf seizoenen blijven er geen uien over.

Prognose:  prijs stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.