Akkerbouw

Achtergrond

Uien worden weer duurder ingekocht

Uien verkopen voor 25 euro, levering mei, op basis van participatie. Dat is voor de teler nu geen slechte deal in een periode met 19 tot 21 euro voor de bovenkant van de noteringen van de beurzen.

De export loopt gestaag door, naar een breed geschakeerd aantal bestemmingen. Het meeste volume blijft wel in West-Europa. Aanbod van telers is beperkt , de uienvoorraad slinkt. De baalprijs is licht verhoogd, omdat sorteerders niet meer uit de kosten komen. De relatief dure inkoop is niet waar te maken in verkoop. Vooral de kleinere ui tot 50 mm is uiterst moeizaam te slijten, tegen een baalprijs van 17 tot 18 euro per 100 kilo. De beste partijen grove uien brengen tot 25 euro op.

Nu er op korte termijn rode Egyptische uien op de markt komen beginnen de telersprijzen voor die categorie juist weg te zakken, temeer daar de gemiddelde aangeboden kwaliteit heel matig is. Bio-uien zijn in feite op, Emmeloord noteerde die op donderdag 3 april voor het laatst.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.