Akkerbouw

Achtergrond

Traag startende aspergeklanten krijgen er nu zin in

Zo vroeg als Pasen vorig jaar viel in een laat seizoen, zo omgekeerd is de situatie nu. De prijsvorming vormt er ook een afspiegeling van.

Vorig jaar wilden de supermarkten vroeg asperges hebben, die vaak meer dan 15 euro per kilo kostten. De consument was daarentegen voorzichtig, zodat uiteindelijk de nodige asperges onverkocht bleven. Dat deed zeer. "Daar zien we nu de reactie op", analyseert Will Teeuwen van teeltbedrijf Teboza in Helden. "Retailers reageren voorzichtiger. 'Laten we even afwachten totdat het seizoen op gang komt', wordt vaak geredeneerd. Andere jaren kwam dat afzetkanaal vanaf week 12 op gang, deze keer is dat week 15. De Belgische supermarkten startten overigens wel eerder. Het verklaart waarom de prijzen tot deze week aan de matige kant zijn."

Deze week is de vraag stevig aangetrokken. "De pleuris is uitgebroken", aldus Teeuwen. "Dit heeft opverende prijzen tot gevolg." Daar komt bij dat het seizoen tot nu toe dusdanig verloopt dat veel vervroegde teelten vlot ruimen. Dat geeft ruimte voor de komende productie.

Dit scenario staat haaks op het productieverloop zoals zich dat vorig jaar in de tweede seizoenshelft ontvouwde, met een flinke productiepiek In de loop van mei. De prijsvorming gleed vanaf week 22 gevoelig onderuit, richting 2 tot 3 euro voor de beste kwaliteiten. Teeuwen: "Als de temperatuur de komende twee à drie weken niet plotseling oploopt richting 25 graden, zie ik dat deze keer niet gebeuren en kan het seizoen uiteindelijk netjes uitvallen." Andere bronnen vallen hem daarin bij, waaronder teler Antonio van Beek in Terheijden, met asperges op hoge bedden en verwarmde buitenasperges. De prijsvorming tot nu toe noemt hij tegenvallend, maar hij is optimistisch over de komende weken. "Het volgt elkaar goed op. De minitunnels zijn binnen enkele weken klaar en de productie onder zwart/witte folie moet nog echt op gang komen."

Verwachting: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.