Akkerbouw

Achtergrond

Termijnprijs nog steeds in neerwaartse spiraal

De termijnprijs zit nog steeds in een neerwaartse spiraal en heeft de vorige week afgesloten met een flauwe stemming. Het aprilcontract is donderdag 24 april geëxpireerd op €9,80 en sloot daarmee op het laagste punt van het seizoen.

Vrijdag bleef de markt flauw gestemd en zakte het junicontract naar een nieuw dieptepunt van €8,90. De verlaging van de Belgapom-notering naar €7,50 (-0,50) en de SNM-prijs naar 8 euro (-0,50) zorgden nogmaals voor aanboddruk in de termijnmarkt.

Het junicontract loopt met de huidige flauwe prijsontwikkeling vooruit op de verlaging van de effectieve markt.  De voorlopige  cash settlement prijs  komt met de mutaties van vrijdag uit op €9,60. Ook de nieuwe oogst had veel moeite om de stemming er in te houden en zakte eveneens naar een nieuwe laagste prijs,  van €12,90. Aan het einde van de middag droogde het aanbod op en konden de koersen zich licht herstellen. Het junicontract sloot op €9,20 (-0,20) en april nieuwe oogst op €13,20 (-0,20). In de effectieve markt is het merkbaar dat de landwerkzaamheden achter de rug zijn  en dat de aandacht weer verlegd wordt naar het afleveren van aardappelen. Het warme voorjaarsweer in combinatie met weinig koopbelangstelling van de verwerkende  industrie en een kalme  exportvraag zorgen voor de zwakke marktstemming.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.