Akkerbouw

Achtergrond

Termijnprijs aardappelen blijft in neerwaartse trend

Aan de neerwaartse trend in de aardappelmarkt lijkt nog altijd geen einde te zijn gekomen. Ook vrijdag 4 april werd er een nieuw dieptepunt bereikt op de termijnmarkt, met een slotprijs van €10,30 (-20 cent) voor het aprilcontract. Dit is een daling van 1 euro ten opzichte van een week eerder.

Aanhoudende afbouw van koopposities zorgde voor de meeste aanboddruk. Het junicontract liet een vergelijkbaar verloop zien en sloot op €11,30 (-20 cent). Door de aanhoudende daling van de effectieve noteringen kwam de cash-settlement prijs van Eurex  donderdag uit op €11,10 (-20 cent). Vrijdagmorgen werd deze trend weer voortgezet met de daling van Belgapom naar €9,00 (-50 cent). Ook het Franse SNM verlaagde naar €9,00 (-20 cent).

Het verhaal in de markt is een herhaling van zetten: een te mager tempo van export en weinig vraag in de vrije markt naar fritesgeschikte aardappelen. Maar ook de afzet voor de vlokkenindustrie wordt in deze moeizame fase gemist voor de niet-fritesgeschikte aardappelen.

Het extreem zachte voorjaarsweer is niet positief voor de stemming, de hoge temperaturen zullen de bewaarbaarheid van de aardappelen in opslag waarschijnlijk nadelig beïnvloeden. Anderzijds loopt de termijnprijs vooruit op de effectieve prijsontwikkeling en doet een forse onderwaardering ten opzichte van het effectieve prijsniveau (cash-settlementprijs €11,10).

De nieuwe oogst was vorige week prijshoudend en lijkt een eigen koers te varen. Het dekkingsaanbod op het huidige prijsniveau is beperkt, waardoor de markt vriendelijk sloot op €14,50 (+10 cent).

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.