Akkerbouw

Achtergrond

Termijnmarkt sluit voor april op dieptepunt

De termijnmarkt sloot de laatste handelsdag af op een prijs van €9,80. Dit was tevens de definitieve cash-settlementprijs die na het sluiten van de markt bekend gemaakt werd door Eurex. De openstaande positie bedroeg 4.010 contracten.

Het junicontract schoot door de zwakke effectieve stemming zelfs onder dit niveau door, met een laagste prijs van €9,10 en een slot van €9,40. Op de laatste handelsdag zorgden de lagere noteringen van Emmeloord en AMI voor een zwak slotakkoord. Emmeloord noteerde voor frites €9,00-11,50 (-0,25) en voor export €8,50-11,50 (onv.). De inbreng van het  Duitse marktbureau  AMI kwam uit op €10,04 (-0,65).

De termijnmarkt sloot donderdag het aprilcontract af op het dieptepunt van dit seizoen. Na de vaste prijsontwikkeling tijdens de zomermaanden is het marktverloop teleurstellend geweest. Het gebrek aan concurrentie door een te beperkt tempo van export en een goede nagroei voor de late fritesrassen in de EU-5 heeft de lage opbrengstverwachtingen grotendeels gecompenseerd. Het hoge verwerkingstempo van de industrie heeft tot op heden de dalende trend niet kunnen ombuigen. De nieuwe oogst was eveneens flauw gestemd en daalde naar €13,30 (-0,40). De openstaande positie steeg voor het nieuwe aprilcontract naar 779 (+5) contracten.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.