Akkerbouw

Achtergrond

Termijnmarkt april sloot week af op 10 euro

De termijnmarkt bereikte in de vorige week het laagste prijsniveau van het huidige seizoen, met een slotprijs van €9,90 op donderdag. De cash settlement prijs daalde eveneens naar een laagste prijs, van €10,60 (-0,50).

Vrijdag is er met een prijshoudende stemming gehandeld tussen €10,30 en de slotprijs kwam uit op 10 euro (-0,10). Het junicontract bleef hangen op €10,50 (onv.). De neerwaartse trend van de termijnprijs lijkt aan het einde van de week steun te vinden op het niveau van 10 euro. Met nog twee, in verband met Pasen gebroken, weken voor de boeg lijkt de ruimte om te dalen beperkt voor het aprilcontract. Het junicontract is inmiddels afgegleden naar het niveau van de CS-prijs maar heeft nog ruim acht weken te gaan. In België publiceerde PCA/Fiwap een voorraadcijfer van 1 miljoen ton per begin april. Dit is 340.000 ton hoger dan vorig seizoen en 140.000 hoger dan het  vijfjarig gemiddelde. Veel reactie bracht het cijfer niet, hetgeen aangeeft dat veel van de flauwe marktomstandigheden in het prijsniveau verwerkt zijn.

De noteringen van Belgapom en SNM kwamen vrijdag nog iets lager uit de bus met €8,75 (-0,25) voor België en €8,80 (-0,20) voor Frankrijk. De voorlopige doorberekening van de CS-prijs blijft ondanks deze verlagingen staan op €10,60. De nieuwe oogst stond de afgelopen week  licht onder druk en zwakte af naar een slotprijs van €14,30. De openstaande positie steeg naar 728 contracten. Volgens de eerste prognose verwacht PCA/Fiwap een stijging van het areaal in Vlaanderen van 5 procent en 7 procent in Wallonië.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.