Akkerbouw

Achtergrond

Termijnmarkt aardappelen zakt onder 10 euro

Nadat de aardappeltermijnmarkt gisteren voor de eerste keer onder de 10 euro handelde, was dit donderdag nogmaals het geval. Dalende noteringen van Emmeloord, Duitsland en de cash settlement prijs waren hier de grondslag voor.

Emmeloord ging met de notering voor frites 50 eurocent terug en noteerde €9,50 tot €12,00 en voor export €8,50 tot €12,00.

Na de verrassende stijging vorige week van de Duitse prijs zakte deze notering deze week wel terug. Net als de meeste noteringen van de afgelopen week deed de Duitse prijs een daling van ongeveer een halve euro. De prijs zakte van €11,50 naar €11,01.
Met deze laatste prijs is de cash-settlement prijs voor deze week op €10,60 uit gekomen, ook €0,50 lager in vergelijking met de voorgaande week. Geloof dat het stabiliseert is er voorlopig nog niet op de termijnmarkt, want het april-contract sloot op €9,90 en dus is de verwachting in de markt dat de regionale beurzen allemaal nog zullen zakken de komende twee weken.

Ook het juni-contract kon zich niet onttrekken aan de slechte stemming. Ondanks dat er nog 6 weken extra te gaan zijn voor dit contract afloopt vindt hier de handel ook al onder de CS-prijs plaats. Met een daling van 30 eurocent kwam de prijs voor juni vandaag uit op €10,50.
Morgen komen al de op één na laatste inbrengen van Belgapom en de Franse SNM op de borden voor het april-contract. Het rekenen kan (voor zover dat nog niet gebeurt) nu dus echt gaan beginnen op de termijnmarkt.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.