Akkerbouw

Achtergrond

Regen drukt tarweprijs in EU

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verlaagt deze week de EU-voertarwenotering met 2 euro naar 212 euro per ton.

Ook op de termijnmarkt in Parijs staat de tarweprijs onder druk. Ook mais werd deze week goedkoper in Parijs. De verlagingen zijn een gevolg van het weer. Het is gaan regenen in grote delen van Europa, ook al betreft het vaak plaatselijke stortbuien. Het is erg lang te droog geweest. Meteorologen verwachten dat de regen nog wel even aanhoudt. De handel denkt dat de regen een positief effect heeft op de hectareopbrengsten.

Op de termijnmarkt in Chicago is het tegenovergestelde te zien. Daar werden tarwe en mais deze week juist duurder. Ook dat komt door het weer. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) beoordeelt de conditie van de wintertarwe nog steeds als slecht door droogte. Uit Kansas komen de eerste oogsttaxaties. In het noorden van de staat liggen de hectareopbrengsten 20 procent onder die van vorig jaar. Daar worden opbrengsten verwacht van 2,3 ton per hectare. Het vijfjaarlijks gemiddelde ligt op 2,94 ton. Daar kan regen de schade niet meer herstellen, die is aangericht door de droogte. Ook in de rest van de zuidelijke Wheat Belt zijn de oogstverwachtingen minder dan vorig jaar.

De maisprijs wordt gedrukt door het koude en late voorjaar. Bovendien regent het in grote delen van de Corn Belt waardoor het inzaaien sterk wordt belemmerd. De tijd begint te dringen. Als mais niet voor half mei is gezaaid, dan wordt het groeiseizoen te kort.

Prognose: tarwemarkt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.