Akkerbouw

Achtergrond

Preiseizoen was nog nooit zo zwart

Sommige telers hebben gekozen om te frezen, anderen zijn blij dat ze hun laatste prei van dit seizoen hebben afgezet. En er zijn telers die al prei in de bewaring hebben gestopt, maar de vraag is hoelang dit overrijpe product nog te bewaren is.

Met enig cynisme kan je zeggen dat de prijzen voor prei deze week zijn aangetrokken, met circa 10 cent per kilo. "We praten deze week over iets minder zwarte prijzen", is de karakterisering van de woordvoerder van Veiling REO. "Dat komt omdat de vraag naar prei vanuit Oost-Europese landen stijgt. Een verklaring daarvoor heb ik niet, maar met de huidige prijzen kan je ook best wat kilometers extra maken", verwijst hij naar de te maken transportkosten.

De sortering van 3-4 centimeter, die traditioneel in zwang is, is nauwelijks nog voorradig. De dunnere sorteringen zijn er helemaal niet meer, omdat de prei gedurende de 'winter' is blijven doorgroeien. Bovendien is vrijwel alle prei rijp of overrijp. Vanwege schotvorming hebben sommige telers vorige week al prei in de bewaring gedaan, maar de vraag is hoe lang die prei te bewaren is. "Ik schat vier tot zes weken", aldus de woordvoerder. De vroegste zomerprei zal wat eerder dan gebruikelijk aan de markt zijn, maar de kans bestaat dat er in de loop van mei een dip in de aanvoer ontstaat. Het verschil met vorig seizoen is gigantisch. Toen werd zelfs half mei nog rechtstreeks vanaf het veld geleverd, zonder schot.

Op ZON fruit & vegetables werd deze week voor lang wit tussen 23 en 28 cent genoteerd. Vorige week was dat tussen 14 en 17 cent en de week daarvoor tussen 11 en 14 cent.

Op Veiling REO is het drama zo mogelijk nog groter: deze week 17 of 18 cent, vorige week tussen 7 en 11 cent en de week daarvoor tussen 7 en 10 cent. The Greenery doet het een beetje beter met deze week 22 tot 28 cent, vorige week 14 tot 25 cent en de week daarvoor 7 tot 13 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.