Akkerbouw

Achtergrond

Poetin en weer bepalen tarweprijs

De tarweprijs maakt deze week een pas op de plaats op de fysieke markten. Vorige week zakten de tarweprijzen flink, na de stijgingen van de weken daar voor. Op de termijnmarkten in Chicago en Parijs werden tarwe en mais deze week juist duurder.

Het gezwabber op de graanmarkt wordt veroorzaakt door het weer en de Russische president Poetin. De onrust rondom Oekraïne was wat weggezakt, nadat Rusland het schiereiland De Krim definitief had geannexeerd. Maar Poetin kan zijn handen niet van Oekraïne afhouden, lijkt het. Er is veel onrust in het oosten van het land. Onduidelijk is of deze regio zich ook wil aansluiten bij Rusland. Oekraïne is een grote producent van mais en tarwe. Hoeveel vertrouwen hebben de akkerbouwers in het telen van graan? Hoeveel geld hebben ze daarvoor beschikbaar? De grote vraag is wat het land nog kan betekenen op de wereldmarkt.

Ook het weer zorgt voor prijsschommelingen. Het is zo droog in de VS dat de wintertarwe er in twaalf jaar niet zo slecht heeft voorgestaan. Het is ook droog in West-Europa, waar het wintergraan aan het begin van het groeiseizoen behoefte heeft aan vocht. Ook in het zuiden van Rusland, in Oekraïne en in delen van China is afgelopen winter weinig neerslag gevallen. In Australië is het ook droog. Veel boeren daar stellen de inzaai van wintertarwe uit.

Maar bij een goed groeiseizoen kunnen de opbrengsten alsnog meevallen. Dat was vorig jaar goed te zien in de EU. Na een zeer moeizame start in het voorjaar oogstte de EU uiteindelijk bijna een record aan graan.

Prognose: graanmarkt is vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.