Akkerbouw

Achtergrond

Peenmarkt flauw in overgangsperiode

De consumptie van peen blijft achter bij het gemiddelde voor deze tijd van het jaar omdat er ruim groente beschikbaar is.

Daarnaast is er nog steeds volop aanvoer van verse peen uit Polen en vooral het Verenigd Koninkrijk, in deze fase van overgang naar het nieuwe seizoen. Ondanks de niet zo grote opbrengst van de oogst 2013 en veel uitval vanwege de gemiddeld matige kwaliteit, blijven de telersprijzen voor bewaarpeen teleurstellen.

Voor goede kwaliteit veldgewas ligt het niveau tussen 10 en 12 euro per 100 kilo, zo'n 40 tot 50 euro per kist. Spanje is al aan de markt met vroege peen. Of er nog een gaatje komt om alsnog bewaarpeen in redelijke volumes af te zetten, hangt af van de snelheid waarmee men in het Verenigd Koninkrijk en Polen door de productie heen is. Feit is dat men er als gevolg van relatief warme omstandigheden ook meer gedwongen heeft moeten oogsten.

Effecten van problemen met de Franse vroege oogst als gevolg van vertraging en mislukken van zaaien in het voorjaar zijn vooralsnog niet merkbaar. Dit zou kunnen zorgen voor mogelijkheden om iets meer volume bewaarpeen te plaatsen, maar prijstechnisch zal het waarschijnlijk  niet veel opleveren.

Vroege peen van Hollandse, of liever, Limburgse bodem valt te verwachten rond de tweede à derde week van juni.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.