Akkerbouw

Achtergrond

Peenhandel vertoont nog steeds geen opleving

Met het Paasweekeinde in zicht is er weliswaar iets meer vraag naar peen voor directe consumptie, maar het is veel te weinig om de flauwe markt te doen opleven.

Veldgewas brengt momenteel rond 14 euro per 100 kilo op. Er is veel aanbod, ook doordat de kwaliteit van de bewaarde peen over de hele linie niet bijster goed is. Spoelers en verwerkers die eigen peen in voorraad hebben, werken die eerst weg. De afzet gaat met kleine beetjes tegelijk.

De voorraden in bewaring lijken te groot voor de tijd van het seizoen. Het meeste perspectief is er voor goede kwaliteit grove (C/D) peen, vanwege de gemiddeld fijn vallende sortering dit oogstjaar 2013/2014. Er is nu echter voor met name de Franse markt nog teveel aanbod vers gerooide partijen vanuit het Verenigd Koninkrijk. Spanje biedt al wel wat vroege peen aan, maar dat gaat nog om kleine volumes. De prijs voor gewassen schalenpeen in big bags ligt op 28 euro per 100 kilo af Spanje. Daarbij komen dan nog de transportkosten (circa 12 euro).

Na Pasen zal duidelijk worden wat er verder van het seizoen te verwachten valt. Belangrijk ijkpunt is eind april, als de grote Duitse discounter Aldi bepaalt of hij verder gaat met inkoop van peen uit bewaring of geheel overschakelt op de nieuwe oogst.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.