Akkerbouw

Achtergrond

Overschot drukt suikerprijs omlaag

De suikerprijs staat onder druk. Het eerstaflopende termijncontract (mei) sloot maandag op de termijnmarkt in Londen op $455,80 per ton. In één week verloor het contract ruim 18 dollar.

 

Daar zijn een paar redenen voor. Het is gaan regenen in Brazilië. Daar heerste de ergste droogte in ruim vijftig jaar. Dat dreef sinds eind januari de suikerprijs omhoog. Toen stond de suikerprijs nog maar net boven de 400 dollar. Begin maart noteerde het meicontract 485 dollar. Daarna zakte de prijs geleidelijk met af en toe een opleving. Thailand meldt een recordoogst aan suikerriet. De overschotten moeten worden verkocht op de wereldmarkt. Ook in India verloopt de rietoogst voorspoedig. Dat zorgt voor extra druk op de suikerprijzen. Daar komt bij dat China minder suiker koopt op de wereldmarkt. Het land heeft de laatste twee jaar grote voorraden opgebouwd. Marktbureaus verwachten volgend seizoen 2014/2015 opnieuw een groot suikeroverschot in de wereld. De schattingen lopen uiteen tot maximaal ruim 5 miljoen ton.

Het Duitse Südzucker, de grootste suikerproducent in Europa, geeft niet voor niets een winstwaarschuwing. De winst daalde het afgelopen boekjaar fors. Die daalt verder in 2014/2015, verwacht het concern.

De suikerprijs in Londen ligt nu zo'n 60 dollar lager dan vorig jaar dezelfde periode. Toch is de suikerprijs hoger dan je op basis van het overschot mag verwachten. In januari 2009 lag de suikerprijs in Londen dicht tegen de 300 dollar. Maar in seizoen 2008/2009 kende de wereld een gigantisch overschot van maar liefst 11 miljoen ton suiker.

Prognose: suikerprijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.