Akkerbouw

Achtergrond

Onveranderd flauwe aardappelmarkt

De markt voor fritesgeschikte en exportaardappelen is nog steeds flauw gestemd. De verwerkende industrie hoeft nog niet bij te kopen en bedient zich van grondstof uit contractteelt.

Daarnaast biedt de export matiger emplooi, waardoor er geen stimulansen vanuit gaan. Er staat druk op de prijzen, hetgeen nu ook al invloed heeft op de opbrengst van de ondermaatse fritesaardappelen, die doorgaans als bestemming de vlokkenindustrie krijgen. Verenigde Telers Akkerbouw verlaagde op 21 maart de notering voor deze categorie aardappelen voor het eerst sinds half december. Nu, twee weken later, gaat er weer 50 cent per 100 kilo af. Ook de beurs Rotterdam gaf maandag voor alle verwerkings- en exportaardappelen weer verlagingen van de noteringen te zien.

Als gevolg van de voor de tijd van het jaar vrij hoge temperaturen steken nu bewaarproblemen de kop op. Dat leidt tot extra aanbod in een periode met toch al moeizame verkoop. Aanboddruk terwijl de telers druk genoeg zijn op het land is een veeg teken. In het Agriprins-systeem staan ook al transacties gemeld voor Agria levering in mei à 12 euro. Dat was enkele weken geleden nog ondenkbaar geweest.

De handelsnoteringen voor Bintje-pootgoed zijn deels gestopt. De kleine maat 28/35 mm is niet meer verkrijgbaar. Voor de potermaat is er vrijdag nog wel een prijs neergezet (door DCA), in een vaste marktstemming. De handel is echter sterk bepaald door speculatie. De verlaging van de telersnotering van Middenmeer afgelopen woensdag wekte verbazing, maar was volgens de noteringscommissie conform de afzetmogelijkheden.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.