Akkerbouw

Achtergrond

Meeleveren blijft fritesprijs bepalen

Vrije handel in verwerkingsaardappelen is er momenteel heel weinig. Een uitzondering daargelaten gaat het bij de rechtstreekse transacties van telers met aardappelverwerkers al sinds begin vorige week alleen maar om meegeleverde partijen overproductie van contractteelt. Er gebeurt op dat gebied redelijk veel, met overwegend directe leveringen en afspraken voor aflevering in mei.

Daarnaast is er wat activiteit voor juni. In de maand maart is er voor verwerking in Nederland weer eens flink meer gegrepen naar importaardappelen. Ook dat drukte het aantal vrije transacties, er is wel veel volume door gegaan. De onderkant van de prijsrange voor directe levering, die loopt van €9,00 tot €11,40 wordt bepaald door Fontane. Markies en Innovator brengen het meest op.

De beurs Rotterdam gaf na de Paasdagen €9,00 tot €12,50 op als notering voor fritesgeschikt. Goes kwam wat de bovenkant betreft nog wat lager uit: €9,00-€11,50, ten opzichte van een week geleden €1,50 minder. Verwachte stabilisering is nog niet overduidelijk in de sectie fritesgeschikt. De notering voor export zakte alleen aan de bovenkant, en niet meer zo rigoureus. Op de termijnmarkt zakte de prijs voor zowel oude als nieuwe oogst.

Prognose: prijsdruk

Of registreer je om te kunnen reageren.