Akkerbouw

Achtergrond

Koolzaad lift mee met sojaprijs

De notering van het meicontract voor koolzaad sloot vrijdag op de termijnmarkt in Parijs op 417 euro per ton.

Maandag ging er 50 cent af, maar dinsdag tijdens de handelsdag klom de notering weer omhoog. Het eerstaflopende termijncontract is sinds juni vorig jaar niet zo duur geweest. Maar de koolzaadprijs ligt wel 55 euro onder die van half april vorig jaar. Daarna werd koolzaad goedkoper in afwachting van de prima oogst die er aan zat te komen in de EU.

De laatste maanden zit de prijs van koolzaad weer in de lift. De koolzaadprijs stijgt mee met die van sojabonen. Die werden duurder door de enorme vraag uit China. En de voorraad sojabonen in de VS slinkt naar een historisch dieptepunt.

De sojaprijs stond in maart wat onder druk doordat China orders annuleerde vanuit de VS en Brazilië. Maar de laatste weken duwt het weer in de VS de prijs omhoog. Het is koud in de regio's waar sojabonen worden geteeld. Daardoor wordt het een laat voorjaar. Dat verkort het groeiseizoen en kan de opbrengsten drukken. In andere staten regent het, zodat de zaaimachines het land niet op kunnen. De sojaprijs neemt de koolzaadprijs mee omhoog.

De koolzaadprijs in de EU krijgt ook nog een duwtje omhoog door de onrust in Oekraïne. De EU importeert heel veel koolzaad uit Oekraïne. Als Rusland ook het oosten van Oekraïne weet te annexeren, raakt Oekraïne nog meer havens kwijt voor de export van graan en oliehoudende zaden. Daardoor stijgt in Parijs ook de koolzaadnotering voor de nieuwe oogst.

Prognose: koolzaadmarkt is vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.