Akkerbouw

Achtergrond

Klein aanbod uien stuwt prijs op

De uienmarkt tendeert bijzonder vast, dankzij toegenomen vraag die momenteel vooral vanuit Europa zelf komt.

De telersprijzen van Emmeloord stegen donderdag 17 april met gemiddeld 2 euro per 100 kilo. De verhoging gold de beide categorieën, zowel 30 procent als 60 procent grof. Dit is mede te danken aan het feit dat in de IJsselmeerpolders gemiddeld tamelijk grove uien zijn geoogst.

De scheefgroei die er langere tijd is geweest tussen de telersprijzen en de baalprijs heeft ertoe geleid dat een aantal verwerkers de minimale voorraad hebben aangehouden. Nu de vraag aantrekt, is het lastig om bij de boer voorraad bij te kopen, men holt achter de markt aan. De stemming is daardoor vast terwijl er niet eens bijzonder veel  transacties zijn. De baalprijs voor topkwaliteit middels hangt rond 27 euro per 100 kilo.

Op basis van de tot dusver bekende exportresultaten blijkt dat er al veel uien van de oogst 2013 zijn afgeleverd. De peiling begin april van de voorraden die er nog liggen bij de leden van Verenigde Telers Akkerbouw bevestigen dat. De peiling wijst ook uit dat er niet bijster veel vrij te koop is. Het is niet ondenkbaar dat de sector door de uien heen is, nog voor de tweede week van juli, het 'officiële' einde van het seizoen. Bureau Uienmarkt Informatie komt zeer binnenkort met gegevens naar aanleiding van een voorraadpeiling op landelijk niveau.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.