Akkerbouw

Achtergrond

Handel in fritesgeschikt is minimaal

In de aardappelsector lijkt wat betreft het seizoen 2013/2014 voor velen de race gelopen. De termijnprijzen voor fritesgeschikt zijn in ieder geval gekelderd.

Voor het junicontract kwam de prijs op maandagochtend 28 april al onder de 9 euro uit. Voor de nieuwe oogst hing de prijs rond 13 euro, ook geen weelde. Wat de prijzen in de effectieve markt nog kunnen gaan doen, hangt af van de vraag bij de verwerkers. Die is momenteel echter minimaal. Er zijn nauwelijks transacties van betekenis. Systeem Agriprins meldt voor de afgelopen week alleen meeleveren van overproductie, op een enkele uitzondering na. De afname van aardappelen door verwerkers is uitgaande van de verwerkingsgegevens die het Productschap Akkerbouw recent bekendmaakte al maanden flink op niveau, en is aangevuld met telkens iets meer importaardappelen. De gegevens die Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) in februari  bekend maakte over de aardappelen in opslag, wezen op destijds zeer sterk geslonken voorraad van zowel 'vrije' als al vastgelegde partijen. Afgezet tegen de nieuwe voorraad cijfers, van vorige week, zou er  tussen half februari en half april, dus in twee maanden tijd, maar 130.000 ton aardappelen zijn afgeleverd. Echter, alleen in maart al is er ruim 200.000 ton Nederlandse (!) aardappelen verwerkt! Gezet naast de eigen februari- en aprilpeilingen van Verenigde Telers Akkerbouw lijkt het beeld van de BAI-aprilmeting een iets geloofwaardiger beeld op te leveren dan dat van februari. Er zijn al met al nog behoorlijk veel vrije aardappelen in opslag. Aanboddruk vanwege verminderde houdbaarheid kan een rol gaan spelen.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.