Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Graan- en sojaprijzen dalen

De graan- en sojaprijzen doen deze week een flinke stap terug. Vorige week stegen de prijzen door de zorgen over de onrust in Oekraïne.

Als Rusland het oosten van het land zou controleren, dan kan Oekraïne minder graan exporteren. Bovendien zou Rusland dan sancties krijgen opgelegd. Dat verstoort de wereldhandel. Daarnaast waren er vorige week zorgen over het droge weer in grote delen van de wereld. Dat duwde de tarweprijs omhoog.

Maar zowel de zorgen over Oekraïne als over de droogte zijn minder geworden. Er is nog weinig wapengekletter in Oekraïne. De hoop op een diplomatieke oplossing groeit.

En het is gaan regenen in de tarwegebieden in de VS en in Oekraïne. In Oekraïne is het al zo'n twee weken regenachtig weer, behalve in het uiterste zuiden. De tarwe in de VS en Oekraïne kan de neerslag goed gebruiken. Daardoor zakten de noteringen maandag op de termijnmarkt in Chicago. Parijs was dicht op maandag vanwege Pasen. Dinsdag zakten ook daar de tarwenoteringen, hoewel ze in Chicago weer een klein beetje stegen. Het inzaaien van tarwe en mais is op gang gekomen in de VS, hoewel het voor mais in het noorden aan de late kant is. Ook in West-Europa valt wat regen. Dat is vooral nodig voor het graan in Frankrijk.

Ook de noteringen van sojabonen doen deze week een stap terug. Omdat de oliemolens in China nog steeds met verlies draaien, vrezen handelaren dat China orders blijft annuleren voor Amerikaanse sojabonen. Bovendien komt de export van sojabonen vanuit Zuid-Amerika op gang. Dat drukt de prijzen ook.

Prognose: tarweprijs daalt.

Laatste reacties

  • ed12345

    Hier gaat de contant prijs zeker niet omlaag en de futures van soya zakken ook niet

  • Probe

    Ed is akkerbouwer. Logisch dat hij dit zo brengt.....

Of registreer je om te kunnen reageren.