Akkerbouw

Achtergrond 16 reacties

Emoties regeren graanmarkt

Emoties hebben zich meester gemaakt van de graanmarkt. De tarweprijs schiet omhoog, terwijl de wereld dit seizoen genoeg tarwe heeft om aan de vraag te voldoen. Ook voor volgend seizoen ziet de tarwebalans er tot nu toe niet slecht uit.

De emoties worden aangestuurd door onzekerheid over het weer en de Russische president Poetin. Niemand durft te voorspellen of Russische tanks de grens met Oekraïne gaan oversteken. Het Oekraïense leger wil het oosten van het land weer onder controle krijgen. Rusland dreigt de Russische minderheden daar te beschermen. Als Rusland naar de wapens grijpt, komen er scherpe sancties. De Verenigde Staten zullen de landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika overhalen mee te doen. Die grote importeurs moeten dan ergens anders tarwe kopen. Dat drijft de prijs op.

Daarnaast is het in grote delen van de wereld veel te droog voor het pas ontwaakte wintergraan en het pas gezaaide zomergraan. Dat speelt in de VS, Oost-Europa en Oekraïne en delen van Rusland. Het is wel gaan regenen in Oekraïne. Akkerbouwers daar hebben nauwelijks toegang tot leningen. De centrale bank verhoogde onlangs de rentetarieven met enkele procentpunten. Het wordt lastig voor akkerbouwers te investeren in kunstmest en gewasbescherming. Dat drukt de hectareopbrengst.

Maar als het gaat regenen in de VS en Europa, én Rusland en Oekraïne sluiten vrede, dan kan de tarweprijs snel herstellen. De opbrengsten worden immers bepaald in de laatste zes weken voor de oogst en nauwelijks in de zes maanden daarvoor.

Prognose: markt is zeer onzeker.

Laatste reacties

 • Fermer

  Jan Engwerda, in je laatste alinea spreek je over:'....dan kan de tarweprijs snel herstellen'. Vanuit wie spreek je dan? Niet de akkerbouwer lijkt me.

 • info36

  Dat de wereld dit seizoen genoeg tarwe heeft, daar geloof ik niets van. Vanaf de oogst vorig jaar is de tarweprijs gestaag gestegen.

 • pieterdejong

  Alleen de mengvoerindustrie heeft baat bij een lage prijs, niet de akkerbouwers. Men moet er maar aan wennen dat er een marktconforme prijs moet worden betaald. Wij hebben genoeg ingeleverd dus laat de prijs maar verder oplopen naar 250 euro.

 • haverboer1

  even de persoonsgegevens van de schrijver bekeken.
  deze man zit nog met zijn gedachten bij de veehouderij en de varkenssector.
  anders schrijf je niet dat de tarweprijs zich weer snel kan herstellen, zakken dus.
  voor wie is dat beter? niet voor de akkerbouwer.

 • Kippenboerke

  Des te hoger de tarweprijs en daardoor de voerprijzen, hoe moeilijker is het voor onze concurrenten in het buitenland het financieel plaatje voor hun voeraankopen rond te krijgen. Dus op de lange termijn is ook de vleesproducent gebaat bij stabiel hogere voerprijs. Maar bij sterke prijsschommelingen maakt de inkoop van kippen en varkens misbruik van de voermarkt. Ik ben zelf akkerbouwer/pluimveehouder en je ziet gewoon dat het stijgen met halve centjes gaat en zakken van de prijzen met hele en soms dubbele centen. En dat doen ze op momenten dat voerprijzen dalen. Ik weet zeker dat het gros van de intensieve veehouders geen problemen heeft met hoge prijzen, als het maar stabiel is. Nu is het enorm jojo-en en dat brengt hier ook onrust.

 • Noordam2

  schrijver heeft het over Russische minderheden in oost Oekraine. wonen er nog andere mensen dan Russen? de EU heeft een aantal mensen gek gemaakt in dat land terwijl wij ze niets kunnen bieden. Schandalig, het geeft een hoop onrust, onstabiliteit en veel economische schade
  er is overigens ooit afgesproken dat zowel Rusland als de EU hun invloed niet zouden uitbreiden naar de buren.
  wie is hier begonnen met stoken??? lang leve de dictators van de EU
  wie wilde er een grotere EU?
  natuurlijk zijn de Nederlandse politici het er mee eens anders komt hun toekomstige graaibaan in gevaar

 • agro1

  tendentieus stukje, coilos boppe!!!!

 • ed12345

  Bierma de beurs moet schommelen anders heeft een beurs weinig zin ,niet voor ons als akkerbouwer en niet voor de handelaar ,direct toegegeven we doen het allemaal wel eens verkeerd ,te goedkoop verkopen of te duur inkopen.Het is tenslotte de speculatie die de prijzen echt omhoog drijven en daar zijn wij boeren toch bij gebaad
  Noordam volgens mij is veel spanning in de oekraiene terug te brengen door het feit dat Stalin inder tijd ruim 10 miljoen
  Oekraieners heeft omgebracht en ze vervangen door Russen die wel wat in het communisme zagen Het leed dat daar geleden is is met geen pen te beschrijven Hier in Canada zitten nogal wat oekraieners waarvan de ouderen me vroeger wel eens wat vertelde

 • Jan Engwerda
  Redactie

  Hallo allemaal
  Terechte opmerking over 'de prijs kan zich herstellen'. Ik wil vanuit een neutraal standpunt de graanmarkt beschrijven. Ik had beter kunnen schrijven: dan kan de tarweprijs weer snel stijgen. Vorig jaar was dat ook zo. In de EU begon het voorjaar laat en koud. Toch oogstte de EU uiteindelijk ruim 300 miljoen ton graan, bijna een record. De wintertarwe in de VS kwam vorig voorjaar bijna net zo slecht uit de winter als nu. De VS oogstte uiteindelijk nog heel veel tarwe. Dat alles drukte de tarweprijs snel naar beneden. Maar ja, zonder prognoses van de overheden en de marktbureaus is de graanmarkt helemaal ondoorzichtig, behalve voor de hele grote handelshuizen die in bijna elke graanregio in de wereld hun mensen hebben zitten. Ook al weet ik dat de vroege prognoses vaak worden bijgesteld.
  Groet, Jan

 • Noordam2

  Ed,, goed om jouw kant van het verhaal te horen
  feit blijft wel, laten wij ons als EU niet gaan mengen in oost Europa
  beetje handelen is OK

 • alco1

  De grote vraag is wat er zal gebeuren als de EU en Amerika zich niet mengen in Oost Europa. Ik ben er niet gerust op.

 • Kippenboerke

  ed, ik heb liever een stabiel hoge prijs. A, daar hebben we recht op wanneer je kijkt naar rentabiliteit van de grond.
  B geeft het rust. En ik gun iederéén zijn winst, ook alle dierhouders in Nederland.

 • ed12345

  Bierma dat was vroeger het geval in de EU dan werd het overschot uit de markt gehaald en dat werd dan op de wereldmarkt op een zo goed mogelijk tijdstip (met verlies) aangeboden ,In een open wereldmarkt gaat dat niet hogere prijzen creeren grotere oppervlaktes gezaaid met veel te lage prijzen als gevolg ,maar gelukkig zitten er veel speculanten op de beurzen ,mensen die absoluut niets met graan te maken hebben ,door hen rijzen prijzen soms de pan uit ,als we alleen telers ,handelaren en verbruikers op de beurzen hadden zou het maar een zeer lauwe boel zijn het is aan ons daar zo goed mogelijk van te profiteren

 • ed12345

  Noordam ik vind het leuk hier over zulke onderwerpen te discutieeren .als we even terug kijken de oost europese landen hadden onder de USSR maar heel weinig vrijheid ,de mensen konden niet reizen waar ze wilden hun doen en laten werd nauwkeurig in de gaten gehouden door de locale vervanger van de KGB, vrijheid van pers en meningsuiting waren ver te zoeken .Ik gun ze de verworven vrijheid van harte dat wij dan daar in den beginne aan meebetalen vind ik niet erg Natuurlijk zijn er uitwassen in het besteden van dat geld ,dat daar toezicht op moet zijn is logisch Speciaal voor de Polen heb ik waardering en respect ,zij waren degenen die de moed hadden onder een communistisch regiem te staken Ik probeer in hun plaats te denken Laat maar eens weten wat u er van denkt

 • denker123

  Nu 40 % van het enorme Amerikaanse maisareaal gebruikt wordt om auto s te laten rijden zijn er krappere wereldvoorraden van tarwe mais en soyabonen. Daarom proberen de Multinationals Cargill,A.D.M. enz.hun meestal goedkoper in de oogst gekochte graan,nadien met extra winst te verkopen door de termijnmarten te beinvloeden,o.a.door vorstschade,droogte,te nat en politiek sterk uit te vergroten waardoor prijzen stijgen.Want inderdaad de laatste 6 weken voor de oogst bepalen zeker bij tarwe en soyabonen de opbrengst.

 • Noordam2

  hoi Ed, ook ik gun die mensen alle vrijheid, maar de geschiedenis leert dat er een bepaald machtsevenwicht moet zijn in de wereld anders loopt het fout.We hebben west EU en oost EU, dat zijn twee werelden. ik ben van mening dat de inwoners van oost EU hun vrijheden zelf moeten binnenhalen , binnen de mogelijkheden die hun leiders creeeren. het is een illusie om te denken dat Poetin een land naar het westen laat overlopen. Een land wat ook nog eens met handen en voeten gebonden is aan Rusland. Waar ook veel Russen wonen. Daarnaast hebben wij in het westen genoeg aan ons zelf zou ik zeggen. Ik blijf erbij dat onze west Europese leiders net zo machtsbelust zijn als de OostEuropese
  laten we met de hele wereld handelen, maar gaat niet zitten stoken in een land waar je toch geen enkele kans maakt. Als Poetin in het verhaal De Krim, gezegd zou hebben, jullie doen maar ik vind het best had hij zichzelf pas echt onsterfelijk belachelijk gemaakt zowel bij ons als bij zijn eigen mensen. let wel, ik ben geen fan van Poetin maar het zijn twee machtsblokken waar ieder voor zich verantwoordelijk is

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.