Akkerbouw

Achtergrond

Dunner aanbod zet de uienprijs

Vanuit Europa en ook weer vanuit Rusland is de vraag naar uien toegenomen. Dit jaagt de prijs op, evenals toenemende tarra, dan wel kwaliteitsvermindering en vanwege domweg sterk teruggelopen voorraden een geringe beschikbaarheid.

Het kan omslaan, gezien de onberekenbaarheid van de Russische markt, maar voorlopig staat de markt voor uien vast gestemd. Het is ook te zien aan het vrijwel gelijke tempo waarmee de beide sorteringen 30 procent en 60 procent  grof in prijs stijgen. Emmeloord verhoogde donderdag 24 april de noteringen beide voor de tweede week achtereen met 2 euro ineens. Goes en Middenmeer hadden eerder deze week dezelfde ontwikkeling laten zien.

De baalprijs kruipt onderhand ook omhoog, daar bij afnemers het besef doordringt dat de spoeling dunner wordt. Dit laatste is overigens ook het gevolg van het feit dat er sorteerders afhaken, vanwege de dit seizoen zo matige tot slechte financiële resultaten. Uien inkopen is deze dagen een hachelijke zaak, omdat de uien veel slijt vertonen. De voorraden zijn bijna een maand sneller op hun retour dan anders, Sinds december is er voor de bewaring feitelijk te hoge temperatuur geweest. Wanneer af te leveren partijen kwalitatief blijken tegen te vallen moet duur worden bijgekocht. Overigens verbetert de koopbereidheid bij telers die zien dat ze onderhand van de uien af moeten.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.