Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Brazilië produceert minder suiker

De suikerprijs daalde deze week iets op de termijnmarkt in Londen. Maar suiker is duurder dan begin deze maand.

Dat komt doordat de oogst van suikerriet tegen valt in Brazilië, de grootste suikerproducent en exporteur in de wereld. Unica, de Braziliaanse brancheorganisatie van suikerrietverwerkers, publiceerde vorige week de eerste oogstprognose voor het centrale zuidelijke deel van Brazilië. Daar wordt 90 procent van alle suikerriet in Brazilië geteeld.

Unica verwacht daar een oogst van 580 miljoen ton riet. Dat is minder dan de bijna 600 miljoen ton van vorig seizoen, ondanks dat het areaal met 5 procent is gegroeid. Maar de hectareopbrengsten vallen lager uit omdat het riet tijdens het groeiseizoen veel last had van droogte. Ook Thailand, de tweede suikerexporteur in de wereld, oogst minder riet dan vorig jaar. Ook daar is de oorzaak een gebrek aan regen.

Daar komt nog bij dat Brazilië meer suiker gaat verwerken tot ethanol, verwacht Unica. Het riet van dit seizoen verdwijnt voor 56,44 procent in de ethanolproductie, tegen 54,78 procent van de vorige oogst. Unica verwacht een suikerproductie van 32,5 miljoen ton. De Amerikaanse landbouwraad in Brazilië ging begin deze maand nog uit van 33,6 miljoen ton suiker.

De suikerprijs ligt een stuk lager dan in voorgaande jaren. Het augustuscontract sloot maandag in Londen op $471,90 per ton. Dat is 35 euro lager dan dezelfde dag vorig jaar. De notering is ruim 100 dollar lager dan twee jaar geleden. Het verschil met eind april 2011 is bijna 150 dollar.

Prognose: suikerprijs daalt.

Eén reactie

  • ed12345

    Dat is wel erg bijzonder Brazilie en Thailand produceren minder suiker en toch is uiker goedkoper dan vorig jaar ???????Boerderij graag een beetje uitleg

Of registreer je om te kunnen reageren.