Akkerbouw

Achtergrond

Afzet sluitkool blijft Russische roulette

De markt voor sluitkool is onvoorspelbaar. Was er tot enkele weken geleden sprake van prijzen van rond 10 cent per kilo voor witte kool, deze week is dat zomaar verdubbeld.

De prijzen voor rode kool zitten met 35 tot 40 cent voor de dikste sorteringen op een mooi niveau. De 80'ers zijn moeilijk te verkopen. Toch blijft de markt voor sluitkool heel erg afhankelijk van de vraag vanuit Rusland. En die vraag is ondoorgrondelijk, want het aantrekken van de prijs op dit moment zal te maken hebben met een tekort aan kool in Rusland, maar aan de andere kant kan die vraag ook zomaar weer wegzakken en daarmee ook de prijs. "Het was weken vechten voor een centje meer en nu ineens betalen ze een dubbeltje meer", aldus een ingewijde teler die de ontwikkelingen wel volgt, maar er minder van afhankelijk is omdat hij weinig kool op de vrije markt afzet.

De woordvoerder van Tuindersbelang heeft desgevraagd geen tijd om vragen te beantwoorden. "Dat is wel een goed teken", reageerde een andere teler die suggereerde om 'de handel' te bellen over de huidige marktsituatie omdat die beter op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

Momenteel liggen er nog redelijk veel kolen in de bewaring omdat eerdere prijzen geen reden waren om te gaan ruimen. De hoop is dat de huidige prijzen voorlopig op een vergelijkbaar niveau blijven en dat dat, naarmate er meer kool geruimd is, mogelijk nog wat zal aantrekken. Bovendien gaan bewaarziektes zoals Phytophthora en tabaksblad een rol spelen. Daarom lijkt het er op dat het bewaarseizoen eerder stopt dan gebruikelijk.

Tendens: stabiele of licht stijgende prijzen bij een gelijke of wat aantrekkende vraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.