Akkerbouw

Achtergrond

Zwakke stemming op termijnmarkt aan einde week

De termijnmarkt sloot de vorige week af met een zwakke stemming. In de tweede helft van de week stond de termijnprijs onder druk. Door het gebrek aan nieuwe impulsen bleek het prijsverschil met de cash-settlement prijs te groot en moest de termijnprijs een deel van de premie inleveren. De markt sloot vrijdagmiddag op €13,00 (-30 cent) met een prijsverloop van €13,30 tot €12,90.

Het junicontract volgde eenzelfde trend en sloot op €14,70 (-30 cent). De openstaande positie liet een kleine afname zien en staat per vrijdag op 4.967 contracten, een daling van 20 contracten ten opzichte van de voorgaande week. De fritesnotering van Belgapom bleef vrijdag stabiel op 10 euro. De Franse SNM was prijshoudend en noteerde eveneens 10 euro, wat een stijging betekent van 50 cent. De CS-prijs komt hierdoor te staan op €11,60 per vrijdag. De nieuwe oogst bleef de vorige week prijshoudend en tikte een paar keer 15 euro aan. Vrijdag sloot de termijnprijs op €14,80.

Het mooie voorjaarsweer had geen negatieve invloed op de termijnprijs, plantwerkzaamheden kwamen nog maar traag op gang. Met name in de vroege gebied werd er gepoot, maar op de klei wachten de meeste telers nog af. De effectieve markt laat een gemixt beeld zien: ondanks het relatief krappe aanbod komen de effectieve noteringen nauwelijks in beweging. De onderkant van de markt blijft licht prijshoudend, maar van een brede prijsverbetering is nog altijd geen sprake. Voor exporteurs blijkt het lastig om voldoende marge te calculeren en het exportvolume te vergroten. De onrust in het Zwarte Zee-gebied heeft tot heden geen positieve invloed gehad op de stemming in de markt. Dit in tegenstelling tot de internationale graanmarkt die de laatste weken bijzonder vast is geweest.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.