Akkerbouw

Achtergrond laatste update:6 mrt 2014

'Witlofsector alleen gebaat met keus voor kwaliteit'

"Als men het zou aandurven om een derde van de productie te laten liggen, zou dat de marktsituatie enorm verbeteren", is de overtuiging van commercieel manager Jos van Dessel van de Belgische veilingkoepel BelOrta.

"De consument is het beu om op suikerbieten gelijkende witlofkroppen te kopen. Er wordt foutief geproduceerd, gericht op zo veel mogelijk kilo's. Met kroppen van 110 à 120 gram, met amper of geen pit, krijg je een perfect product voor de consument en kan de producent weer geld verdienen.

De reactie van Van Dessel volgt enkele dagen na het besluit van de LAVA-veilingen (BRAVA, REO, Mechelse Veilingen, LTV, PROFRUCO en Veiling Hoogstraten) om alle witlof van de klasse EB1 en lager uit de markt te nemen en niet meer op de klok aan te bieden. De maatregel is vanaf vorige week vrijdag (28 februari) van kracht en geldt tot nader order. Feitelijk betekent het dat witlof van minder dan 35 cent per kilo niet meer wordt verkocht, zodat de handel alleen nog de keus heeft voor witlof van goede kwaliteit, licht Van Dessel de maatregel toe. "Er is genoeg aanbod van goede kwaliteit." De telers krijgen voor de niet aangevoerde witlof een vergoeding van 13 cent per kilo. Blijft de vraag in hoeverre deze aanvoerbeperking werkelijk effect heeft op de markt, gezien het geringe aandeel van kwaliteit EB1 ten opzichte van de totale aanvoer. Feit is dat de prijssituatie aanhoudend dramatisch is in alle witlofproducerende landen.

De middenprijs voor witlof lag vorige week op de BelOrta-veilingen tussen de 36 en 42 cent per kilo voor de sortering kort-grof. Deze week is het tot op heden iets minder slecht met een middenprijs tot nu toe van zo'n 45 cent. Op de REO-veiling in Roeselare bracht de kort-dikke sortering vandaag 36 cent per kilo op. Nederlandse handelsorganisaties hebben geen topt op heden geen dwingende aanvoerbeperkingen ingesteld, gezien het beperkte effect dat hiervan volgens hen verwacht mag worden. "Met minder als klasse I doe je niet eens mee", aldus een woordvoerder.

Hoe diep de crisis voor witlof is, is ook te zien aan het verloop van de middenprijs voor witlof op de Belorta-veilingen in de eerste negen weken van dit jaar. Het aangevoerde volume is vergelijkbaar met dezelfde periode in 2013. De cijfers voor 2013 in week 7: aanvoer 333.000 kilo, week 8: 322.000 kilo, week 9: 345.000 kilo. In 2014 in week 7: 360.000 kilo, in week 8: 342.000 kilo en in week 9: 310.000 kilo.

Prei

De LAVA-veilingen hebben een vergelijkbare maatregel genomen voor prei, ook voor dit product geldt dat klasse EB1 uit de markt is genomen en niet meer wordt geveild. De telersvergoeding is 2 cent per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.