Akkerbouw

Achtergrond

Uienprijs zakt vlot terug

Uien zijn in Rusland te koop voor prijzen die hier in Nederland ook gelden, er is daardoor nu te weinig marge om er rendabel partijen te leveren.

Gevoegd bij de politieke onrust is daarmee de mogelijkheid voor de export om veel volume af te zetten een stuk getemperd. Deze week is de telersprijs in Goes gezakt met ruwweg 50 cent per 100 kilo. Daar was dan ook een wel erg sterke, abrupte stijging aan vooraf gegaan, veroorzaakt door de noodzaak om werkvoorraden aan te vullen in een oplopende markt.

In Emmeloord bleek donderdag 13 maart dat de zaak verder op scherp is komen te staan, gezien de met €1,50 (30 procent grof) tot 75 cent (60 procent grof) gezakte telersnoteringen voor de gele zaaiuien. Het prijspeil is nog steeds boven dat van de vaste markt drie weken geleden, maar verkoop van middelgrote uien loopt stroef, daar is ook minder vraag naar. Grove uien zijn niet eenvoudig te krijgen. Onrust over een wegzakkende uienmarkt is er nog niet bij telers, het aanbod vrije uien van goede kwaliteit lijkt klein. In de prijsdalingen speelt verder mee dat telers naarmate het bewaarseizoen vordert weer wat partijen moeten opruimen. Rode uien hielden hun prijs vast, bij een niettemin rustige marktstemming. Voor het biologische segment blijft de markt vast vanwege schaarste. Bio-uien noteerden andermaal het topniveau van 52-54 euro.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.