Akkerbouw

Achtergrond

Teleurstellend prijsverloop termijnmarkt aardappelen maart

De maand maart heeft de stemming in de aardappelmarkt geen betere wending kunnen geven. Na een korte opleving aan het begin van de maand is de termijnprijs in de tweede helft weer ver weggezakt.

Met een slotprijs van 11 euro (-0,20) sloot de termijnprijs vrijdag 28 maart op het laagste punt van dit seizoen. Met een totale omzet van 257 contracten op de oude oogst werd er de vorige week weer veel positie afgebouwd. De openstaande positie daalde deze week naar 4.554 contracten, een daling van 315 contracten.

Ondanks het hoge verwerkingsniveau van de industrie blijkt het gebrek aan nieuwe impulsen zich steeds meer te wreken in deze fase van het seizoen. Deze stemming vertaalde zich de afgelopen week in lagere effectieve  noteringen van  alle regionale beurzen. De cash settlement prijs van Eurex daalde naar €11,30 (-0,30), de neerwaartse trend zette ook vrijdag door met een Belgapomnotering van €9,50 (-0,50) en een SNM-notering van €9,20 (-0,30). De traditioneel goede exportmaand maart heeft dit seizoen niet aan de verwachting kunnen voldoen. De komende periode zal moeten blijken of het tempo van export zich zal verbeteren. De nieuwe oogst heeft aan het eind van de week eveneens moeten inleveren en daalde met 51 contracten naar €14,30 (-0,30). Vanaf dit weekend wordt er overal in de EU-5 begonnen met het planten van de hoofdoogst.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.