Akkerbouw

Achtergrond

Tarweprijs nieuwe oogst stijgt

De noteringen op de beurs in Middenmeer geven goed weer hoe de graanmarkt er voor staat. De beurs noteert voor voertarwe van de oude oogst 200 euro per ton, de hoogste notering sinds 3 juli vorig jaar. Tarwe van de nieuwe oogst noteert nu 176 euro. Dat is de hoogste notering sinds Middenmeer begin dit jaar startte met de notering voor oogst 2014. Ook de EU-notering voor mais van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stijgt deze week met 4 euro naar 195 euro per ton. Dat is de hoogste prijs sinds begin oktober.

Er zijn twee redenen voor de goede stemming. De oude oogst wordt duurder door de onrust in Oekraïne. Het land is de derde exporteur van mais. Bij tarwe staat Oekraïne zesde in de ranglijst van exporteurs. Handelaren vrezen dat er minder graan beschikbaar komt voor de wereldmarkt. Tot nu toe loopt de export door, maar dat betreft bestaande orders. Nieuwe orders worden niet of heel weinig afgesloten. Tekenend is dat in de nieuwe aankooptender van Egypte geen tarwe wordt aangeboden uit Oekraïne. Handelshuizen vrezen wanbetalers. Bovendien houden akkerbouwers in Oekraïne graan vast, omdat de nationale munt (de hryvnia) in waarde daalt. Terwijl graan op de wereldmarkt in dollars wordt afgerekend.

De tarwenotering voor de nieuwe oogst stijgt ook in Middenmeer. Dat komt door droogte in de VS, Australië en Oekraïne. De overheid in de VS meldt dat een groot deel van de wintertarwe er slecht voor staat door kou en droogte. Door lagere hectareopbrengsten in deze landen komt minder tarwe van de akkers dan gedacht.

Prognose: tarweprijs stijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.