Akkerbouw

Achtergrond

Tarwe duur ondanks overschot

De tarwe- en maisprijzen deden dinsdag een stapje terug op de termijnmarkten in Parijs en Chicago.

Maar tarwe is een stuk duurder dan de graanbalans rechtvaardigt. De wereld produceert dit seizoen veel meer tarwe dan het verbruikt. Toch steeg de prijsindex voor tarwe van de International Grains Council maandag naar 251 punten, de hoogste stand sinds juni 2013. De IGC baseert de prijsindex op tien noteringen verspreid over de wereld. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland noteert 215 euro voor voertarwe, de hoogste prijs sinds eind juni. De beurzen in Groningen en Goes noteren de hoogste tarweprijzen van dit seizoen.

Dat tarwe duur is ondanks de grote beschikbaarheid, heeft een aantal oorzaken. Steeds meer landen kampen met droogte, zoals de VS, Australië en grote delen van Midden- en Oost-Europa. Canada heeft grote moeite om zijn recordoogst aan tarwe vervoerd te krijgen naar de havens. De spoorwegen kunnen het niet aan. En de tarwebalans heeft een overvloedig karakter door de grote voorraad in de wereld. Maar veel tarwe ligt in India en China. Die landen houden tarwe vast als strategische voorraad. Dat komt niet op de markt.

Ook de crisis rond Oekraïne drijft de tarweprijs op omdat dat de graanexport kan gaan belemmeren. Bovendien is het onzeker hoe veel graan Oekraïne dit jaar gaat oogsten. De onvoorspelbaarheid maakt de handel nerveus. Dat geeft stemming in de markt en dat houdt de tarweprijs op niveau. Het verdere verloop van het groeiseizoen bepaalt hoe de tarweprijs zich verder ontwikkelt.

Prognose: markt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.