Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs hard naar beneden

De suikerprijs daalt. Het is gaan regenen in Brazilië en de handel realiseert zich dat er dit seizoen meer dan voldoende suiker beschikbaar is in de wereld.

Begin februari namen de zorgen toe over aanhoudende droogte in Brazilië. Aangezien dat land de grootste producent en exporteur is, stegen de suikerprijzen. Eind januari schommelde op de termijnmarkt in Londen de notering van het eerstaflopende suikercontract net boven de 400 dollar per ton. De notering steeg in rap tempo naar 485 dollar op 5 maart door de berichten over droogte in de rietsuikerregio in Brazilië. In de acht handelsdagen na 5 maart moest de suikerprijs in Londen weer 32 dollar inleveren. Het meicontract sloot maandag op $453,50.

De wereld produceert dit seizoen veel meer suiker dan het verbruikt. Door de droogte in Brazilië raakte dat even buiten beeld. Maar nu het daar is gaan regenen, komt dat besef terug. Want Thailand produceert een record aan suiker. India, ook een heel grote producent, subsidieert de export van suiker. Suiker is niet voor niets veel goedkoper dan een jaar eerder. Half maart vorig jaar noteerde het meicontract in Londen 80 dollar hoger dan nu. Het verschil met twee jaar geleden is zelfs ruim 200 dollar.

Analisten verwachten voor dit seizoen geen herstel van de suikerprijs. Maar voor de langere termijn zijn de vooruitzichten niet slecht. In steeds meer landen planten akkerbouwers minder suikerriet omdat de prijs zo laag is. Dat leidt tot een lagere productie en dus hogere prijzen.

Prognose: suikerprijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.