Akkerbouw

Achtergrond

Stagnerende handel remt uienprijs

De voorraad nog beschikbare uien is volgens diverse peilingen niet bepaald ruim bemeten.

Ook Duitsland meldt een vrij klein restant volgens Bureau Uienmarkt Informatie. Toch stokt wat betreft de stijging van de telersprijs de machine. Goes gaf alleen voor de onderkant van de notering 30 procent grof nog een plusje van 50 cent per 100 kilo, Middenmeer verlaagde zelfs, met 50 cent voor 60 procent grof en een euro voor de fijnere sortering. Donderdag 6 maart maakte Emmeloord pas op de plaats, met alleen voor de biologische uien nog een verhoging met 2 euro, naar de riante notering van 52 tot 54 euro. Weinigen zullen daar echter van kunnen profiteren, want in het vrije circuit is die categorie inmiddels zeer schaars.

Inkopers van sorteerbedrijven en exporteurs hebben in de afgelopen weken werkvoorraden proberen aan te vullen tegen stevige, oplopende telersprijzen. Ze kunnen zich nu uitleven op de nog immer achterblijvende baalprijs. Aangetrokken export met bestemming Rusland heeft voor hen de marktstemming enige tijd flink verbeterd. De snel geëscaleerde politieke onrust in de Russisch-Oekraïense regio is echter niet bevorderlijk voor deze handel. Niet alleen direct betrokkenen wachten gespannen af wat er gaat gebeuren. Uienafnemers in andere landen stoppen met bestellen in afwachting wat de prijzen gaan doen.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.