Akkerbouw

Achtergrond

Sojabonen duwen koolzaadprijs hoger

De koolzaadprijs weet zich aardig boven de 400 euro per ton te handhaven op de termijnmarkt in Parijs. Het eerstaflopende termijncontract (mei) sloot maandag op €404,50 per ton. Dinsdag tijdens de handelsdag kwam er zelfs nog even 4 euro per ton bij.

Vorige week leek het even of koolzaad toch weer onder de 400 euro zou glijden. Maar een krachtig herstel van de noteringen voor sojabonen op de termijnmarkt in Chicago trok de koolzaadprijs in Parijs mee omhoog.

Vorige week donderdag en vrijdag daalden de sojaprijzen in Chicago na geruchten dat China Amerikaanse orders wilde annuleren. Maar maandag zette de opmars van de sojaprijs door. Ook dinsdag aan het begin van de handelsdag in Chicago steeg de prijs verder.

De sojamarkt laat zich niet voorspellen. Dat uit zich in tegengestelde prognoses. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) gaat in de laatste Wasde-prognose uit van een wereldproductie dit seizoen van 285 miljoen ton sojabonen. Dat is 16 miljoen ton meer dan het verbruik. De International Grains Council (IGC) zet tegenover een productie van 284 miljoen ton een verbruik van 283 miljoen ton in 2013/2014. Volgens IGC produceert de wereld maar net genoeg sojabonen om de vraag te dekken.

Het lijkt alsof de handel IGC eerder gelooft dan USDA. Daar staat een laat voorjaar in de VS tegenover. Dat maakt het waarschijnlijk dat akkerbouwers meer sojabonen zaaien dan mais, omdat mais een langer groeiseizoen nodig heeft dan sojabonen voor een acceptabele opbrengst.

Prognose: koolzaadprijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.