Akkerbouw

Achtergrond

Range in aardappelprijzen verbreedt

De invloed van meegeleverde tonnen overproductie van contracttelers speelt het hele aardappeljaar al bij de prijszetting van fritesgeschikte aardappelen. Het in Nederland gerealiseerde prijspeil steekt schril af tegen de resultaten met verkoop van de beste fritesaardappelen aan buitenlandse verwerkers.

Agria's brengen in dergelijke transacties €16,00 tot €16,50 per 100 kilo op. De fritesnotering van de telersbeurs Emmeloord viel op 13 maart erg uit de toon, doordat de beurscommissie daarmee geen rekening hield wegens ontbrekende documentatie. Vorige week donderdag dreigde dit weer, maar nu kwam er geen overeenstemming. Emmeloord noteerde niet. Verenigde Telers Akkerbouw noteerde vrijdag €10,50 tot €16,00 voor fritesgeschikt, met dus wel de beschreven brede range, met een minimale verlaging aan de onderzijde.

De exportnotering zakte 75 cent, naar €10,50 tot €13,00. Voor de aardappelsector is de export dit seizoen zwak. Er is stevige Franse en Belgische concurrentie, daarnaast speelt de situatie in Duitsland een rol. Bureau Aardappelmarkt Informatie meldt dat de raming van de Duitse aardappeloogst met 500.000 ton naar boven is bijgesteld. Voor Midden- en Noord-Duitsland was de opbrengst te pessimistisch ingeschat.

Voor het vervolg dit seizoen gaat de beschikbaarheid van aardappelen een grotere rol spelen. Poten van vroege aardappelen is in gang gezet, een eerste stap in de richting van de oogstovergang. Wat betreft de resterende voorraden fritesgeschikte aardappelen die voldoen aan de eisen van de Nederlandse industrie, weegt mee dat de verwerkers al zeer veel hebben opgesoupeerd.

Prognose: prijsstabilisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.