Akkerbouw

Achtergrond

Prijs tafel- en exportaardappelen sukkelt

De prijzen voor tafelaardappelen uit regionale productie zijn in Duitsland hoog bij de verpakkers en in de levensmiddelendetailhandel ofwel de supermarkten en groentezaken, meldt de Duitse groothandel Weuthen. Er is goede vraag naar tafelaardappelen, maar dat betreft dan wel de beste kwaliteit uit gekoelde kistenbewaring.

Het is dan ook geen wonder dat Nederlandse en Franse waar concurrerend (goedkoper) wordt aangeboden. De prijzen in Nederland komen al een maand nauwelijks van hun plaats en neigen weinig tot stijgen, ook niet voor de goede kwaliteiten. Bewaarproblemen nemen in het segment tafelaardappelen zienderogen toe waar het gaat om de los gestorte partijen. Daarbij gaat het behalve om veroudering ook om drukplekken en zilverschurft. Het aanbod tafelaardappelen van doorsnee kwaliteit is niet eens groot, maar moeilijk aan de man te brengen. Daardoor gaan er ook al partijen weg richting vlokkenindustrie.

De exportmarkt is nog flauw, vooral prijstechnisch. Voor Nederland (overigens ook voor Duitsland) is het moeilijk om de gevraagde prijzen voor exportaardappelen te krijgen en staat er druk op de noteringen, die dan ook nog steeds niet hun niveau kunnen vasthouden, wat wel opgaat voor de fritesaardappelen. De noteringen van de beurs Rotterdam van maandag 10 maart, geven een mooi beeld van de verschillende marktstemming in de beide segmenten, met een kleine verhoging van 50 cent aan de bovenkant van de prijs voor fritesaardappelen (naar €10,00-15,50 per 100 kilo) en juist een verlaging met 25 cent aan de bovenkant van de exportprijs (naar €15,00-17,00).

Prognose: tafel- en exportmarkt rustig

Of registreer je om te kunnen reageren.