Akkerbouw

Achtergrond

Prijs koolzaad boven 400 euro

De prijs van koolzaad schoot maandag voor het eerst sinds acht maanden door de grens van 400 euro per ton. Het meicontract sloot maandag precies op 400 euro. Koolzaad wordt duurder omdat de prijzen van sojabonen en palmolie ook stijgen. Dinsdag moest de koolzaadprijs in Parijs weer iets inleveren tijdens de handelsdag. Maar de noteringen van sojabonen bleven stijgen in Chicago.

Brazilië produceert door slecht weer minder sojabonen dan gedacht. Tijdens het groeiseizoen was het in grote delen van het land te droog, waardoor de hectareopbrengsten achter blijven. Nu de oogst is begonnen regent het heel veel. Dat is slecht voor de kwaliteit. In eerste instantie gingen analisten uit van een Braziliaanse oogst van zeker 90 miljoen ton sojabonen. Daarmee zou het land de VS voor het eerst voorbij streven als grootste sojaproducent in de wereld. Maar analisten gaan nu uit van een sojaoogst in Brazilië van 84 miljoen tot 88 miljoen ton.

De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor sojabonen staat nu op 279 punten (januari 2000 = 100). De index is gebaseerd op noteringen in de VS, Brazilië en Argentinië. Het is de hoogste prijsindex sinds september vorig jaar.

De koolzaadprijs krijgt ook steun van berichten uit Australië. Het overheidsbureau Abares verwacht dat Australië volgend seizoen minder dan 3 miljoen ton koolzaad gaat oogsten. Dat is de kleinste oogst in vier jaar. Het is te droog in het oosten van het continent. Akkerbouwers zaaien liever geen koolzaad in droge grond, omdat het gewas daar gevoelig voor is.

Prognose: koolzaadprijs stijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.