Akkerbouw

Achtergrond

Preiseizoen niet meer te redden

Zo hoog als de temperaturen stijgen, zo diep zakken de prijzen van prei. Deze week werden prijzen van minder dan 10 cent per kilo genoteerd.

Het herfstseizoen kende al een mineurstemming met prijzen van 30 cent, maar het winterseizoen was, is en blijft nog veel dramatischer. Normaal gaat er, zeker vanuit België, nogal wat prei naar Oost-Europa, maar omdat ook daar geen sprake is van winterse omstandigheden, komt vrijwel alle in Oost-Europa geteelde prei ook daadwerkelijk op de markt. Dat betekent dat de vraag naar prei vanuit Oost-Europa beperkt is. Ook Duitsland neemt nauwelijks prei af, omdat het land met haar eigen prei aan de vraag kan voldoen.

Het is niet de verwachting dat daar in de komende weken nog enige verandering in komt. Mocht er toch nog een positieve wending in de prijs volgen, dan zal dat het seizoen voor preitelers zeker niet meer kunnen redden.

Uiteraard is het uitblijven van de winter en de daarmee gepaard gaande constante productie de hoofdoorzaak van de huidige belabberde marktsituatie, maar behoudens een redelijke start met de zomerprei is het hele seizoen qua prei al huilen met pet op. Sommige telers zien het dan ook als een structureel probleem waar in ieder geval de Nederlandse telers hun conclusies uit zouden moeten trekken. Dat dit seizoen preitelers de kop zal kosten, is een harde, maar onvermijdelijke en tevens trieste vaststelling.

Veiling REO noteerde deze week prijzen van 5 tot 10 cent voor Flandria kwaliteit. Vorige week zaten de prijzen tussen 6 en 14 cent en in de week daarvoor werd 11 tot 12 cent gehaald. Bij The Greenery was het deze week 14 tot 18 cent en vorige week rond 20 cent met een 'uitschieter' naar 27 cent. Eind februari zaten de prijzen tussen 25 en 30 cent. Op ZON fruit & vegetables werd deze week 10 tot 13 cent geklokt. Op 21 februari werd de 'hoogste' prijs in de afgelopen weken behaald, te weten 24 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.