Akkerbouw

Achtergrond laatste update:10 mrt 2014

Opklarende markt voor fritesaardappelen

Langzaam maar zeker kruipen de aardappelprijzen weer omhoog. Het is vooral de categorie fritesgeschikte aardappelen waar meer muziek in zit. De onderkant van de prijzen was dan ook vrij ver naar beneden doorgeschoten.

Er is nu een meer prijshoudende stemming ontstaan, getuige ook de verhoging vrijdag van de Belgische Belgapom-notering voor Bintjes met een euro ineens en voor het ras Challenger zelfs met €1,50. De onderkant van de markt zal prijstechnisch nog niet snel veel  meer gaan opbrengen, er is ruim voldoende aanbod voor de vraag.

In Nederland ligt de bovenkant van de prijzen voor fritesgeschikte aardappelen nu al wel veel hoger, op 15 tot 16 euro voor de betere gewaardeerde rassen als Agria en Markies. Nederland heeft overduidelijk de hoogste fritesaardappelprijs in Noordwest-Europa. Enige invloed gaat daarbij uit van levering aan buitenlandse fritesverwerkers, vooral in Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. De indruk wordt nog steeds gegeven dat de verwerkende industrie voorlopig goed is voorzien van grondstof. De in het systeem Agriprins gemelde transacties zijn meer en meer voor levering in mei en juni. Telers met een vrij verkoopbaar goed product in de schuur krijgen meer vertrouwen. Er is immers niet veel volume van de oogst 2013 over. Terugval van het huidige prijspeil is niet waarschijnlijk, want mogelijk prijsdrukkende factoren zijn hierin eigenlijk al verwerkt. Op de termijnmarkt is die trend ook te zien.

De termijnprijs voor eind april hangt nu rond 14 euro. Dat is een herwaardering ten opzichte van het dieptepunt van 19 februari, toen het zelfs minder dan 11 euro scoorde (€10,90).

Prognose: lichte prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.