Akkerbouw

Achtergrond

Oekraïne geeft graanhandel hoofdpijn

De onrust op de graanmarkt is lastig voor iedereen die graan moet kopen of verkopen. Welke positie moet je innemen op zo'n onvoorspelbare markt?

Het is een feest voor speculanten. Die leven van onverwachte prijsstijgingen of dalingen. Maar voor de producent en gebruiker betekent het een hoop kopzorgen.

De onrust in Oekraïne joeg de graanprijzen maandag omhoog. Dinsdag tijdens de handelsdag zakten de prijzen weer, maar uiteindelijk werden de meest verhandelde termijncontracten voor tarwe en mais duurder in Parijs en Chicago. Woensdag tijdens de handelsdag werden tarwe en mais duurder in Parijs, maar goedkoper in Chicago. Het is lastig om posities in te nemen in zo'n grillige markt.

De moeilijkheid is dat niemand kan voorspellen welke kant het op gaat in Oekraïne. Als de gemoederen bedaren, dalen de graanprijzen weer. Want de wereld produceert meer graan dan het verbruikt. Maar als de situatie uit de hand loopt, wordt graan duurder. Een internationaal conflict duwt aandelenkoersen omlaag waardoor beleggers zich storten op commodities, zoals graan. En het duwt de olieprijs omhoog, wat de productie van ethanol uit graan aantrekkelijker maakt.

De weerberichten versterken de onrust op de graanmarkt. Het is koud in het noorden en midden van de VS en droog in het zuiden. Het is droog in Brazilië. Australië verwacht volgend seizoen een kleinere tarweoogst door droogte. Canada verwacht een kleinere tarwe-oogst. Daar staat tegen over dat de EU een goede graanoogst tegemoet gaat, als het groeiseizoen geen extremen laat zien.

Prognose: graanmarkt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.