Akkerbouw

Achtergrond

Mooi tussenrapport pootaardappelexport

De pootaardappelexport loopt als een trein. De meeste landen kopen meer dan een jaar geleden.

De Nederlandse pootaardappelexport laat op 28 februari een niet eerder vertoonde tussenstand zien. In totaal was op die datum 533.015 ton pootgoed geëxporteerd, blijkt uit cijfers van de Pootaardappel Contact Commissie (PCC). Daarmee worden de records in de tussenstanden van oogst 2010 en oogst 2012 overtroffen. Het is echter niet de verwachting dat de uiteindelijke export ook groter zal zijn dan de totale export van vorig jaar en dus ook niet groter dan het exportrecord van oogst 2010.

De pootaardappelexporteurs slagen er dit jaar in om een veel kleinere afzet naar Algerije en ook Saoedi-Arabië goed op te vangen. Zij worden daarbij geholpen door een gretige kooplust in met name Zuidoost-Europa en het Midden-Oosten. De aardappeltelers in deze landen hebben een goed jaar achter de rug en dat is te merken aan een grotere behoefte aan vers uitgangsmateriaal.

In het Midden-Oosten speelt bovendien mee dat Saoedi-Arabië de aardappelteelt aan banden heeft gelegd. In de omringende landen wordt daarom de teelt uitgebreid en hebben meer pootgoed nodig. Opvallend daarbij is dat ook in landen waar het zeer onrustig is toch ook veel meer pootgoed wordt verkocht. Zo heeft Syrië dit seizoen iets meer dan 16.000 ton pootgoed in Nederland gekocht, tegen minder dan 10.000 ton vorig jaar.

Op grond van de huidige afzetsituatie en de beschikbare hoeveelheid poters mikken Nederlandse pootaardappelexporteurs dit jaar op een totale uitvoer van rond de 750.000 ton. Een vraagteken daarbij vormen onder meer de uitvoermogelijkheden naar Rusland. Vooralsnog is er niets bekend over de uitkomsten van de inspectie die de Russen in Nederland hebben uitgevoerd. Aan de andere kant zullen de pootgoedverkopers niet zo veel pootgoed vasthouden voor de Russen in afwachting tot meer duidelijk wordt. Voor zover ze de rassen elders kwijt kunnen, gaat de voorkeur naar zekerheid en worden de pootaardappelen alvast maar verkocht.

Veel rassen zijn inmiddels uitverkocht. Gemiddeld gezien leveren de poters dit jaar een hoge prijs op. Handelshuis HZPC maakte begin deze maand al een prognoseprijs bekend van 33 euro per 100 kilo. Daarmee ligt de prijs een stuk hoger dan vorig jaar. Daarbij wordt wel opgemerkt dat de hectare-opbrengsten dit jaar iets lager zijn geweest.

Ook andere partijen in de pootaardappelafzet merken op dat de financiële opbrengst voor de gemiddelde pootgoedtelers niet veel anders zal zijn dan vorig jaar. Op rasniveau zijn er echter wel hele grote verschillen. Daarnaast zijn de uitkomsten voor de teler ook sterker afhankelijk geworden van de kwaliteit. Met name de eisen omtrent zilverschurft worden de laatste jaren steeds strikter gehanteerd voor de afzet overzee.

Of registreer je om te kunnen reageren.