Akkerbouw

Achtergrond

Licht prijsherstel voor fritesaardappelen

De prijsontwikkeling van de frites- en exportaardappelen komt in een rustiger vaarwater. Hier en daar zijn zelfs voorzichtige plusjes te bespeuren, al gaat het niet hard.

De Nederlandse aardappelen verwerkende industrie koopt nog steeds in voor prijzen tussen €10,50 en €13,00 per 100 kilo. Daarnaast is het buitenland aan de markt voor fritesaardappelen. Vooral in Het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland is plaats voor Agria's en Markies.

Nadat vrijdag Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) de bovenkant van de notering voor fritesgeschikt met een euro verhoogde volgde maandag de beurs Rotterdam. Voor de exportprijs die Rotterdam op het bord zette ging er ruim 1 euro gemiddeld af, ondanks een marktstemming die van flauw wijzigde in rustig. Voor het traditionele exportcircuit geldt dat de handel doorloopt, maar geen extreme volumes opneemt. Wat er wordt uitgevoerd gaat grotendeels richting Oost-Europa, meldt Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI).

De berichtgeving over de nog aanwezige voorraad aardappelen bij de telers heeft vorige week de termijnprijs voor het aprilcontract weer een zetje omhoog gegeven. De uitkomsten van de BAI- en VTA-peilingen verschilden sterk, niettemin is wel duidelijk dat er niet veel aardappelen over zijn in Nederland. De termijnprijs blijft nu hangen. Hij was onder invloed van de verslechterde stemming op de effectieve markt wat te ver onderuit gegaan. Wat dat betreft is er wat herstel, maar de weg opwaarts is nog niet gevonden.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.