Akkerbouw

Achtergrond

Herstel aardappeltermijnmarkt zet verder door

Het herstel van de aardappeltermijnmarkt zette vorige week verder door. Hierdoor kon de termijnprijs zich ruim een euro verbeteren ten opzichte van de voorgaande week. Gesteund door hogere effectieve noteringen van de verschillende regionale beurzen steeg de termijnprijs naar een slot van €14,20 (+40 cent) op vrijdagmiddag.

De openstaande positie daalde vorige week met ruim honderd contracten naar 4986. De Belgapom-notering steeg vrijdagochtend naar 10 euro (+1 euro). In Frankrijk was de stijging bescheidener met een plus van 30 cent naar €9,50.  De doorberekening van de cash-settlementprijs komt met de mutaties van Frankrijk en België uit op €11,50. Het rustige voorjaarsweer had geen negatief effect op de stemming in de termijnmarkt.

Het wordt steeds duidelijker dat de effectieve markt uit de neerwaartse spiraal is gebroken waarin de markt zich sinds jaarwisseling bevond. Vorige week werd de eerste aanzet gegeven door de voorraadinventarisaties van BAI en VTA, maar inmiddels lijkt het vertrouwen in de markt zich voorzichtig te herstellen. Hoewel de koopbelangstelling van verwerkers nog altijd beperkt is, blijkt ook het aanbod van telers kleinte zijn op het huidige prijsniveau. In Engeland kwam het British Potato Council met een voorraadinventarisatie van 2 miljoen ton per eind januari. In 2013 was de voorraad 1,7 miljoen ton en in 2012 was het 2,1 miljoen ton.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.