Akkerbouw

Achtergrond

Grove ui duurder in opleving markt

De uienhandel op Rusland lijkt weer iets op gang te komen, wat de markt verlevendigt. Het blijft onzekere handel, vooral wat betreft de financiële afwikkeling.

Daarnaast trekt de vraag binnen Europa aan, doordat de bestaande voorraad slinkt. Afname van uien door Polen is dit hele uienseizoen buitengewoon, vooral voor partijen van mindere kwaliteit. Dit loopt nog door. Normaal krijgen die industriële verwerking als bestemming, maar vanwege relatieve schaarste aan uien (ook in buurland Oekraïne) is het er de moeite waard de uien alsnog uit te lezen op locatie.

Prijstechnisch is er nu de zoveelste beweging in een seizoen dat al maanden gekenmerkt is door reacties op kleine momenten. Als gevolg van dure inkoop die niet kon worden waargemaakt in de afzet buiten Nederland, zijn de handel- en sorteerbedrijven noodgedwongen gaan werken met minder voorraad. Ze hollen hierdoor dikwijls achter de marktontwikkeling aan. Inkoop is lastig in een situatie met matig aanbod van telers, die weten dat er geen overdaad aan uien is. De noteringen gaan op en neer.

Emmeloord gaf voor gele zaaiuien een vaste marktstemming aan. Dat gaat feitelijk alleen op voor de grovere sortering, vanaf 50-70 mm. Middelfijne en nog kleinere uien zijn beduidend lastiger te vermarkten. Van 30 procent grof bleef de notering dan ook ongewijzigd, terwijl 60 procent grof aan de bovenzijde een plus van 3 euro haalde.

Prognose: grover uien duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.