Akkerbouw

Achtergrond

Graanmarkt nog in ban van Oekraïne

De crisis in Oekraïne blijft de graanmarkt beheersen. Handelaren vragen zich af of de levering van graan gewaarborgd blijft.

Maandag daalden de noteringen van tarwe en mais op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. Speculanten namen hun winst na de forse prijsstijgingen van vorige week. Dinsdag stegen de graanprijzen weer, evenals woensdag tijdens de handelsdag.

Ook op de fysieke markt gaan de graanprijzen crescendo. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) noteert voor EU-voertarwe 212 euro. Dit niveau werd begin december eventjes aangetikt. Daarvoor was zo'n prijs sinds juni niet meer gezien. Voor mais noteert RVO 191 euro. Dat is de hoogste prijs sinds oktober vorig jaar.

De tarweprijs krijgt een extra duwtje vanwege droogte in de VS en in Oekraïne. De North American Millers Association verwacht dat de VS dit jaar 23 procent minder zachte wintertarwe produceert dan vorig jaar, terwijl het areaal maar 16 procent is gekrompen. De dalende koersen op de aandelenbeurzen duwen de graanprijzen ook omhoog. Beleggers switchen dan graag naar commodities, zoals graan.

De sojaprijs daalt echter. China annuleerde enkele orders voor sojabonen uit Brazilië. Door de fors gestegen prijs haken kopers af. De handel vreest dat dat ook gaat gebeuren met Amerikaanse orders. Zelfs de negatieve oogstprognose van het Braziliaanse overheidsbureau Conab kon het tij niet keren. Conab verwacht een sojaoogst van 85,4 miljoen ton. Dat is bijna 5 miljoen ton minder dan gedacht.

Prognose: graanmarkt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.