Akkerbouw

Achtergrond

Geen verrassingen voor de aardappeltermijnmarkt

De cash settlement prijs van donderdag 6 maart liet een klein herstel zien. Na eerdere verhogingen deze week van de regionale beurzen was het de beurt aan Emmeloord en de Duitse AMI-prijs.

De notering voor frites in Emmeloord steeg met €1,00 tot  €10,50-14,50, terwijl de exportnotering onveranderd bleef op €10,00-14,00. De Duitse inbreng voor de CS-prijs liet maar een zeer beperkte stijging zien van €0,12 tot €11,90. Met deze noteringen erbij kwam de CS-prijs voor week 10 uit op €11,30. Dat is twintig eurocent hoger dan vorige week.
Op de termijnmarkt was er weinig spektakel. Na een stil begin kon de markt zich aan het einde van de ochtend weer naar de 14 euro grens opwerken, werd een hoogste notering van €14,10 behaald, maar werd daarna de winst weer grotendeels ingeleverd. De €14,00 blijft een moeilijke barrière om voorbij te komen. Het slot was dan ook €13,60 voor het april-contract en €15,70 voor het juni-contract. Met de huidige CS-prijs betekent dit een premie van €2,30 met nog zeven weken te gaan.
Gezien de stabiele, maar rustige marktomstandigheden is het moeilijk deze premie veel verder uit te breiden, daar is meer beleving in de fysieke markt voor nodig, maar nu de dalingen in de noteringen over zijn is zakken tot (onder) het CS-niveau ook onwaarschijnlijk.
Een vlakke markt die elke dag de beweging tussen de €13 en €14 kan maken zonder dat er wat nieuws te melden is.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.