Akkerbouw

Achtergrond

Bandbreedte in aardappelprijs groeit

In de noteringen voor fritesaardappelen groeit de bandbreedte, er ligt 5 euro tussen massa en topkwaliteit. De telersbeurzen Goes en Emmeloord pakken dat weliswaar verschillend op, maar de notering varieert door de bank genomen van 11 tot 16 euro.

Oftewel: zie de eigen fritesnotering van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) van vrijdag. Een prijs van 11 euro moet gezien worden als de basis, zoals die van de Belgische Belgapomnotering vrijdag. Deze was ongewijzigd, met 10 euro voor de Bintjes en Fontane (35 mm opw.) en 11 euro voor Challenger. De bovenkant van de markt voor directe levering wordt duidelijk bepaald door Agria. Er is een beperkte vraag, maar daartegenover ook klein aanbod.

In Nederland is volgens de informatie van het systeem Agriprins inderdaad nog steeds zeer weinig rechtstreekse handel tussen fritesproducenten en telers. De industrie lijkt de komende maanden goed ingedekt wat betreft grondstof. Anders dan vorig jaar zijn er voor verwerkers vooralsnog geen zorgen over de oogstovergang. Voor de aanplant van vroege aardappelen - in Duitsland en België al flink gevorderd - zijn de omstandigheden gunstig.

Voor directe levering zijn buitenlandse verwerkers wel aan de markt, voor de betere aardappelen. Wat betreft de prijsvorming van fritesgeschikte aardappelen zal de spanning gaan toenemen naarmate het seizoen de eindfase nadert. Dat geldt vooral Nederland, waar al erg veel aardappelen zijn afgeleverd. De in de bewaring achtergebleven vrije partijen beter gewaardeerde rassen zullen dus de boventoon gaan voeren. Ze hebben voorlopig echter minder invloed op het nationale prijspeil.

Prognose: stabilisering.

Of registreer je om te kunnen reageren.