Akkerbouw

Achtergrond

Afzet van aardappelen sukkelt voort

De handel in aardappelen kabbelt voort, met lichte prijsverlagingen vorige week en afgelopen maandag voor zowel 'fritesgeschikt' als voor de exportaardappelen.

De aardappelcommissie van de telersbeurs Emmeloord kon donderdag 27 maart weliswaar weer tot overeenstemming komen voor een fritesnotering, maar er is aan de marktsituatie niet veel gewijzigd. Het prijspeil van de door telers met verwerkers in Nederland gerealiseerde transacties staat sterk onder invloed van de meegeleverde overtonnen naast contractteelt. Het hangt aan de bovenkant rond €14 euro per 100 kilo voor de fritesrassen Agria en Markies. In de vrije verkoop scoren deze rassen €1,50 hoger. Kooplust bij verwerkers is minimaal, mede doordat het dit voorjaar al vlot mogelijk was om te beginnen met poten van vroege aardappelen. Binnen Noordwest-Europa is de prijs voor fritesaardappelen het hoogste in Nederland, ruwweg €1,10 per 100 kilo hoger dan in Duitsland en €1,80 hoger dan in België en Frankrijk.

De export van aardappelen is matig en ondervindt concurrentie uit Frankrijk en België, waardoor de exportprijs meer druk ondervindt dan die van fritesaardappelen. De stemming op export is dan ook flauw. Sinds het begin van maart scoort de exportprijs duidelijk beneden die van fritesgeschikt. De noteringen groeien zelfs steeds verder uiteen.  In het vorige seizoen visten de inkopers van frites-, export- en tafelaardappelen duchtig in elkaars vijver, omdat ze volume tekort kwamen. Het is nu eerder zo dat de aanbodszijde probeert om (minder courante) partijen elders te plaatsen.

Prognose: ongewijzigde prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.