Akkerbouw

Achtergrond

Aardappeltermijnprijs uit neerwaartse spiraal

De aardappeltermijnmarkt liet vorige week voor de eerste keer sinds maanden een prijscorrectie zien. De dalende trend werd aan het begin van de week duidelijk verlaten. De aanzet voor het prijsherstel was de voorraad inventarisatie van BAI, die lager uitviel dan verwacht (-500.000 ton ten opzichte van februari 2013).

De inventarisatie van (Verenigde Telers Akkerbouw) VTA bevestigde de stemmingsverbetering. In de termijnmarkt werd daar scherp op gereageerd, wat resulteerde in een top van €14,00 voor het aprilcontract en een slotprijs aan het einde van de week op €13,30. Voor het junicontract sloot de markt op €15,20. Voor beide maanden was dat een herstel van twee euro ten opzichte van het dieptepunt van dit seizoen. De omzet was laag aan het einde van de week, de openstaande positie steeg licht, naar 5.097 (+20) contracten.

De effectieve noteringen bleven overwegend gelijk, waardoor de cash-settlementprijs van Eurex  stabiel bleef op €11,10.  De termijnmarkt is met het voorjaar aanstaande uit de neerwaartse spiraal  gebroken. Veel van het negatieve nieuws van de laatste maanden is verwerkt in het lage prijsniveau en met nog belangrijke exportmaanden voor de boeg blijkt de verkoopbelangstelling op de termijnmarkt afgenomen. De Belgapom-notering bleef voor Bintjes ongewijzigd op €9,00. Andere fritesrassen noteerden €9,50 (-50 cent). De notering van het Franse SNM bleef eveneens ongewijzigd met €9,20 voor Bintje en voor overige fritesrassen €10,50.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.