Akkerbouw

Achtergrond

Termijnmarkt aardappelen in rustiger vaarwater

De stemming op termijnmarkt kwam woensdag 26 februari in wat rustiger vaarwater terecht. Het schrikeffect dat door de markt ging na de bekendmaking van de BAI-cijfers is weer verwerkt in het prijsniveau.

De markt opende op €13,50 en gleed door winstneming af naar €13,00 om te sluiten op €13,20. Het junicontract liet een scherper prijsverloop zien: na een opening van €15,50 zakte de termijnprijs naar een dieptepunt van €14,60 met een slotprijs van €14,80. De nieuwe oogst lag er verlaten bij en bleef met een kleine omzet staan op de slotprijs van gisteren (€14,80). De omzet was beduidend lager dan gisteren, met 176 contracten over de hele markt. De openstaande positie steeg weer naar 5.011 (+63) contracten.

Het prijsherstel van de termijnmarkt lijkt een combinatie te zijn van de berichtgeving over de lage voorraadcijfers en een sterk technisch herstel. Door de langdurige zwakke prijsontwikkeling in de effectieve markt was het prijsniveau van de termijnmarkt te ver weggezakt. De onderwaardering die de termijnprijs deed ten opzichte van het effectieve prijsniveau is hierdoor weer omgeslagen in een premie. Om de huidige stijgende tendens vast te houden in de termijnmarkt zal ook in de effectieve markt de weg naar boven weer gevonden moeten worden.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.