Akkerbouw

Achtergrond

Telersprijs van uien stabiliseert

De uienprijzen zijn plotseling omhoog geschoten, ook deze week was er weer een forse plus in de noteringen van zowel Goes als Middenmeer. Daarbij gaf de veronderstelling dat Rusland flink uien vraagt de markt een zet omhoog. Daar is al langere tijd op gewacht, in een periode met tanende export naar Afrikaanse bestemmingen en dientengevolge druk op de baalprijzen en, zij het minder sterk, ook de telersprijs. Dat er in dat opzicht niet een regelrechte kaalslag heeft plaatsgevonden komt doordat er dit seizoen matig volume uien is geoogst, althans in vergelijking met vorige jaren.

De voorraden kunnen ook niet groot zijn, gezien de flinke hoeveelheden die over de afgelopen periode van het lopende uienseizoen al de grens over zijn gegaan. De ui wordt duur betaald bij de boer, maar er zijn grenzen aan het tempo. Emmeloord liet donderdag 27 februari zien dat de rem erop staat. De sterke stijging van de telersprijzen is niet het gevolg van prijsverbetering in de handel met buitenlandse afnemers, de baalprijs reageert eerder op de inkoop. Sorteerders moesten hun werkvoorraad op peil brengen en kunnen hun toch al uiterst smalle, soms ontbrekende marge niet verder verkleinen. Of de export vaart kan houden hangt af van de acceptatie van prijsstijging in het buitenland. Niet meteen goedkopere, maar wel nieuwe oogst uien uit Egypte en Nieuw-Zeeland zijn binnenkort beschikbaar.

Prognose: prijs gelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.